Bostadsrätt
Vad innebär det att äga en bostadsrätt?
Som boende i en bostadsrätt är du medlem i en bostadsrättsförening. Det är föreningen som äger och förvaltar husen. Du som bostadsrättshavare äger en andel i bostadsrättsföreningen. Din andel kallas bostadsrätt och motsvarar din andel av föreningens förmögenhet samt ger dig rätt att använda din lägenhet. Som medlem är du med och väljer styrelse och påverkar förvaltningen av fastigheterna.
Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla medlemmar är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra.
Föreningen är en självständig juridisk och ekonomisk enhet. Detta innebär att föreningen själv beslutar i egna angelägenheter och den bär sina egna kostnader.
Bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar är de juridiska regelverk som styr föreningen och medlemmarna.
Andrahandsuthyrning
Föreningen godkänner uthyrning i andra hand om du t.ex. ska arbeta eller studera
på annan ort. Även "provboende" på annat håll är ett godtabart skäl till att få hyra ut
i andra hand. Den maximala tiden du får hyra ut din lägenhet är ett år.
Din ansökan vill vi ha skriftligt. Blankett för ansökan om andra-handsuthyrning finns under länken här nedan. Du har också möjlighet att hämta blanketten hos HSB-kontoret i Jakobsberg.
Din ansökan lämnar du sedan till ordföranden eller någon annan i styrelsen. Styrelsen kommer därefter att behandla din ansökan på kommande möte. Styrelsen sammanträder en gång i månaden, med undantag för juli.
Släpvagn
I föreningen finns en släpvagn till förfogande. Att disponera den kostar 50 kronor per dag.
Årsstämma
En gång om året har föreningen en årsstämma, vanligtvis i juni. Då kan ni ta upp frågor som rör föreningen. Information går ut om motioner och kallelse.
Valberedning
Valberedningen består av boenden i vår bostadsrättsförening och är utsedda av årsstämman. Deras uppdrag är att se till vi har en kompetent styrelse, och komma med förslag på nya styrelsemedlemmar när någon avgår.
Oftast väljs ledamöter i styrelsen på två år. När dessa år är slut kan antingen personen bytas ut mot någon annan eller väljas om till ytterligare mandatperiod.
Det är valberedningen som lägger fram förslag till val av styrelseledamöter till de övriga medlemmarna vid årsmötet. De bör ha god kunskap om vilka personer som bor i området och på så vis kunna leta upp intresserade som kan passa i styrelsen.
Däremot är det styrelsen själva som väljer roller i styrelsen, dvs. vem som ska vara ordförande och ha övriga befattningar. Detta sker på ett konstituerande möte som styrelsen håller som första möte efter årsstämman.
Förhållningsregler - för din trivsel
Vi vill att alla boende ska trivas i vår förening. Vi visar hänsyn och lyhördhet för våra grannar. Bemöt dina grannar på det sätt du själv vill bli bemött.
Det är självklart att vi inte stör våra grannar med högt ljud, speciellt om det är sen kväll eller natt.
Vi kör i gånghastighet inom området. Se vidare under rubriken Bilar.
Vi har våra hundar, katter och andra husdjur i koppel. Se vidare under rubriken Husdjur.
Tänk på att beskära häckar, buskar och träd så att de inte stör grannarna.
Vi har en städdag/trädgårdsdag på våren och en på hösten. Då hjälps vi åt att göra fint i området. Vi krattar, planterar sommarblommor, röjer sly, oljar in träräcken med mera. Vi avslutar arbetet med mysig grillning.
Grannsamverkan
Grannsamverkan är bästa skyddet!
Vi tillämpar grannsamverkan i vårt område. Det betyder att vi hjälps åt att hålla uppsikt över grannarnas hus.
Enkel checklista när du reser bort:
- Tala om för grannen att du reser bort
- Vidarekoppla telefonen
- Meddela inte via telefonssvarare att du är borta
- Be grannen tömma brevlådan
- Använd gärna timer för att tända någa lampor
- Vintertid, be om hjälp att trampa upp alternativt skotta snö på din uppfart
- Sommartid, be om hjälp med gräsklippning och vattning
Akutlarm Polisen: 112
Polisen (ej akut): 114 14
Copyright © All Rights Reserved
.